Optische, digitale of hybride zoom, wat is het verschil?

Met sommige IP beveiligingscamera's kun je beelden dichterbij halen door in te zoomen op een object. De wijze waarop dit gebeurt is van invloed op de kwaliteit van de beelden. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen optische, digitale en hybride zoom.

 

Optische zoom

Met optische zoom op de camera kunnen beelden dichterbij gehaald worden met een speciale (tele)lens, zodat je een beter en groter beeld krijgt van je doel. Bij deze zoomlens moet je denken aan een stelsel van (glazen) lenzen die ten opzichte van elkaar bewegen bij in- en uitzoomen, je ziet dan ook dat de lens beweegt. Met een optische zoom verander je de brandpuntafstand en kun je de kijkhoek zowel vergroten als verkleinen. Door in te zoomen met de optische zoom haal je het beeld dus dichterbij zonder verlies van kwaliteit.

 

De meeste zoom-camera's hebben 3x, 4x of 5x optische zoom, zoals bijvoorbeeld de Reolink E1 Zoom AI. Maar er is ook een buiten beveiligingscamera met 18x optische zoom: Foscam SD2X

 

Digitale zoom

Camera's met digitale zoom gebruiken een deel van het beeld en brengen dit later op de juiste grootte. In principe is dit simpelweg een al gemaakt beeld dat je vergroot (tot het totaal aantal megapixels dat je camera heeft), zodat het lijkt alsof het object in de foto groter is en het je scherm vult. Als je een camera hebt met een hoge resolutie, dan levert het niet al te veel kwaliteitsverschil op. Maar bij een lage resolutie worden de beelden al gauw grof en korrelig, waardoor er sprake kan zijn van kwaliteitsverlies.

 

Voorbeelden van camera's met digitale zoom zijn de Ezviz TY1-4MP (4x) of de Imou Ranger RC-3K (8x).

Hybride zoom

Tegenwoordig kom je ook steeds meer hybride zoom tegen. Dat is een combinatie van optische zoom, digitale zoom en software die er voor zorgt dat je een goede, bruikbare foto kunt maken als je inzoomt. En door gebruik te maken van algoritmes kan de camera ontbrekende details aanvullen.

 

De camera zoomt eerst in met een optische lens en als je verder wilt inzoomen dan de lens aankan, wordt digitale zoom toegepast. Je kunt dus vaak verder inzoomen maar de scherpte van de afbeeldingen wordt minder.

 

Reolink TrackMix camera's zijn voorbeelden van camera's met hybride zoom (6x).

 

Keuze maken

Optische zoom is de beste manier om beelden dichterbij te halen zonder verlies van kwaliteit. Maar lenzen met optische zoom nemen vaak veel (fysieke) ruimte in waardoor deze camera's meestal aan de grote kant zijn. Wellicht dat hybride zoom daarom een steeds grotere rol gaat spelen in de toekomst. En als het verkrijgen van scherpe beelden niet het belangrijkste is, dan kun je kiezen voor digitale zoom.

 

Daarnaast is en blijft het natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van je budget en de situatie waar je de camera voor gebruikt voor welke 'zoom' je kiest.