Energielabel en IP camera's: wat moet je weten?

Een IP camera is een camera die via een internetverbinding beelden kan versturen en ontvangen. Je kunt een IP camera gebruiken voor beveiliging, bewaking en communicatie. Maar hoe energiezuinig is een IP camera eigenlijk? En waar moet je op letten als je een IP camera wilt kopen of gebruiken? In deze blog leggen we je alles uit over IP camera’s en het energielabel.

 

Hebben IP camera's een energielabel?

Om direct duidelijkheid te geven: IP camera’s hebben géén energielabel. IP camera’s vallen namelijk niet onder de productgroepen die een label moeten hebben. Apparaten met wel een verplicht energielabel zijn onder andere koelkasten, vriezers, (vaat)wasmachines en tv’s. Ook op verlichting kun je tegenwoordig een energielabel vinden. Op de website van Milieucentraal (Energielabel apparaten | Energielabel) kun je zien welke apparaten een verplicht energielabel hebben.

 

Wat betekent het energielabel?

Het energielabel dat je op veel apparaten tegenkomt laat zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Begin 2021 is het energielabel vernieuwd voor een aantal productgroepen. De nieuwe labels hebben alleen nog de letters A t/m G waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor energieverslindend. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van plusjes en de criteria zijn strenger geworden. Door de nieuwe uitvoering kun je de verschillen tussen de apparaten beter zien.

Het doel van het energielabel is om consumenten te informeren en te stimuleren om energiezuinige apparaten te kiezen. Energiezuinige apparaten zijn goed voor het milieu en de portemonnee!

 

 

Hoe zit het dan met het energieverbruik van IP camera's?

Je kon al lezen dat IP camera’s geen energielabel hebben, maar dat betekent niet dat IP camera’s geen energie verbruiken of dat het niet uitmaakt hoevéél energie. Het stroomverbruik van IP camera’s is afhankeleijk van of ze continu aanstaan, veel functies hebben of een hoge resolutie hebben. Het gebruik van een standaard IP camera ligt op ongeveer 3-5 watt bij normaal gebruik. Het verbruik kan oplopen tot ongeveer 15 watt bij inschakelen van extra functies zoals bijvoorbeeld een schijnwerper.

 

Wat kost een IP camera aan energieverbruik?

Uitgaande van een gemiddeld wattverbruik tussen de 3 en 5 watt bij normaal gebruik kost een IP camera op jaarbasis gemiddeld 14 euro (berekend op basis van een tarief van €0,40).

 

Hoe vergelijk ik het energieverbruik van IP camera's?

Als je het energieverbruik van IP camera's wilt vergelijken, kun je kijken naar het opgenomen vermogen van de camera. Dit is de hoeveelheid stroom die de camera nodig heeft om te werken. Het opgenomen vermogen wordt meestal uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het opgenomen vermogen, hoe meer stroom de camera verbruikt.

Het opgenomen vermogen kun je meestal vinden in de specificaties of de handleiding van de camera. Je kunt ook een wattmeter gebruiken om het opgenomen vermogen te meten. Een wattmeter is een apparaatje dat je tussen de stekker van de camera en het stopcontact plaatst. Het laat zien hoeveel stroom er doorheen gaat.

 

Hoe kan ik het energieverbruik van IP camera's verminderen?

Als je het energieverbruik van IP camera's wilt verminderen, kun je een aantal dingen doen, zoals:

  • Kies een IP camera met een laag opgenomen vermogen. Dit kun je vergelijken door verschillende modellen te bekijken of door online reviews te lezen of je te laten informeren door de verkoper;
  • Kies een IP camera met een lage resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer stroom de camera nodig heeft om de beelden te verwerken. Een lagere resolutie betekent wel minder scherpe beelden, dus je moet afwegen wat voor jou belangrijk is.

 

Conclusie energielabel in combinatie met IP camera’s

IP camera's zijn handige apparaten voor beveiliging, bewaking of communicatie, maar ze kunnen ook veel energie verbruiken. IP camera's hebben geen energielabel, maar je kunt wel het opgenomen vermogen van de camera vergelijken om te zien hoe energiezuinig hij is. Je kunt ook het energieverbruik van de camera verminderen door een aantal tips te volgen, zoals het kiezen van een camera met een laag opgenomen vermogen of een lagere resolutie. Zo kun je profiteren van je IP camera zonder dat je te veel stroom verbruikt.

 


Rekenvoorbeelden
:

Watt per camera 3 Watt per camera  5 Watt per camera  15
Uren per jaar 8760 Uren per jaar 8760 Uren per jaar 8760
Watt per jaar 26280 Watt per jaar 43800 Watt per jaar 131400
kWh 26,28 p/j kWh 43,8 p/j kWh 131,4 p/j
kWh prijs € 0,40 kWh prijs € 0,40 kWh prijs € 0,40
Kosten per jaar € 10,51 Kosten per jaar € 17,52 Kosten per jaar € 52,56